5.27.2012

22 COSES QUE HE FET EN UN ANY


L'altre dia a ca la dentista em van preguntar quina era la meva feina. Em vaig quedar en blanc. I és que des de fa un any se m'ha girat feina. I feina de debò. No vaig saber quina d'aquestes 22 feines havia de constar a l'expedient de la dentista:
  1. He tingut 3 fills: el Roc, l'Ariel i la Violeta.
  2. He començat a assumir que el Roc té la síndrome de Down.
  3. He corregit 12 llibres.
  4. He fet classe al departament de diversitat de l'Institut Baix Camp de Reus (no sé si l'any que ve, a causa d'aquest fantasma anomenat CRISI, podré seguir treballant a Ensenyament).
  5. He fet classe de castellà i de comentari de text d'accés a la universitat per a majors de 25 anys a l'Escola Marta Mata de Reus (l'any que ve, les retallades no em permetran continuar-les)
  6. He dissenyat i maquetat un catàleg d'exposició, un fulletó i un programa de mà per l'ajuntament de Cambrils.
  7. He preparat i impartit un curs d'escriptura creativa al CERAP de Riudoms; amb un blog vinculat(http://alemonievfoundation.wordpress.com)
  8. He coordinat, dissenyat, redactat i maquetat un número d'una revista gratuïta de gastronomia i restauració (sembla que l'amo també pensa que la feina dels altres és gratuïta com la seva revista).
  9. He redissenyat la imatge corporativa d'una empresa de càtering.
  10. He creat la pàgina web de l'arquitecte Gonzalo Gracia (en procés).
  11. He fet de jurat del premi Arnau de Palomar del CERAP de Riudoms.
  12. Preparo la traducció al castellà de tres obres de teatre.
  13. Preparo un informe sobre la venda d'e-books a Espanya.
  14. Preparo l'edició d'un llibre sobre Joan Guinjoan.
  15. He escrit 15 articles d'opinió per al Diari de Tarragona.
  16. He dissenyat el logotip d'una editorial.
  17. He estat al tribunal de les proves d'accés a Cicles Formatius de Grau Mig i de Cicles Formatius de Grau Superior.
  18. Tinc tres projectes que ja he començat a treballar (alguns més avançats que d'altres): una revista de cultura, una editorial i una novel·la.
  19. Quant a lectures, no ha estat un any molt productiu: he llegit els llibres que he corregit, molts exercicis dels alumnes de comentari de text i del curs d'escriptura, quatre llibres que m'han servit per preparar el curs d'escriptura, alguns bocins d'assajos sobre temes diversos (sobretot la síndrome de Downs i la paternitat), una desena de novel·les (o novel·letes) i quatre poemes. No he consumit gaire cultura: gens de teatre, gens de música, poquíssim cinema i alguna exposició.
  20. L'actualitat l'he seguida per internet, les xarxes socials, la ràdio (camí de la feina) i la televisió. Gairebé no he comprat diaris.
  21. M'he aficionat al futbol (al triomfant i sofisticat Barça de Guardiola), he tocat poc el violí, he abandonat el japonès i la meditació, he après a fer origami, la crisi ha despertat alguna ànsia de revolta que feia massa que dormia i el que és més important: he reprès alguna amistat.
  22. He tingut, sobretot, salut i alegria.

5.18.2012

Merkhollande


La obsesión alemana por gobernar Europa es una constante que se repite prácticamente desde su unificación. Y parece que ahora ha decidido volver a la carga. Es verdad que como norma general no se puede permitir que los países aumenten su déficit estructural y acaben viviendo mejor que aquellos que los subvencionan. Algo parecido a lo que sucede en España entre comunidades autónomas. Pero lo que no puede ser es que, de repente, Alemania, ochenta años después de la guerra, intente que todos vivamos peor que ellos y nos castigue por nuestra baja productividad y nuestra facilidad para endeudarnos, con unas penas asfixiantes, imposibles de cumplir y que parecen destinadas a conjurar todos los fantasmas del pasado.

Y es especialmente grave cuando durante lustros sus bancos han sido los primeros interesados en fomentar nuestra falta de cordura y cuando todos los expertos están de acuerdo en la inutilidad de medidas destinadas únicamente a controlar el déficit, sea estructural o no, y a recortar el estado del bienestar, contrato social que nos ha permitido vivier en paz durante muchos años. Las víctimas, como siempre, los más débiles: Grecia, Portugal, Irlanda, España... Hasta que la cosa se les empiece a ir de las manos.

De momento, la crueldad de los nuevos vencedores ya provoca suicidios y desesperación; en Francia la ultraderecha recibe uno de cada tres votos y en Grecia los neonazis ya tienen sus asientos en el parlamento. Paradójicamente, lo único que nos puede salvar del desastre es que los números empiecen a ir mal a Alemania y a sus aliados, no tarden en entrar en recesión y su déficit también se dispare: como parece que empieza a suceder. Veremos entonces si ellos son capaces de exigirse a si mismos y a su pueblo los mismos esfuerzos que exigen a los demás. Veremos entonces si no empiezan a poner los micrófonos delante de la boca de los que aconsejan reducir sólo el déficit estructural y tomar medidas que estimulen la economía: como parece que empieza a suceder.

Ahora, incluso el señor Artur Mas, que vota junto al PP por el déficit cero, se apunta al carro de tomar medidas que estimulen la economía, mientras Mas Collell sugiere la expansión de los recortes hacia nuevos horizontes: quizá el mismo guión que seguirán Hollande y Merkel: el poli bueno y el poli malo. Todo este ir y venir, todo este mentir y decir medias verdades, todos este alternar el palo y la zanahoria, para ellos no es más que un juego perverso: una escenificación de su poder. Para los ciudadanos son heridas que producen dolor y frustración. Muchas de estas heridas curarán y ellos seguirán teniendo su ración de votos y de sopa boba; pero otras ya nunca volverán a cicatrizar; y entonces, cuando se les tuerzan las cosas, cuando baje la participación electoral, sus partidos se debiliten y se radicalice el voto; entonces, como siempre, echarán la culpa al pueblo, a su ignorancia, a su falta de inteligencia: la semilla ya está plantada.

Jordi Barberà Argilaga